NSVOK top banner

Вход

ХОББ започва с тютюнджийска кашлица, дори да не пушим (видео)

pulmologДнес е Световният ден на хроничната обструктивна белодробна болест, позната повече като болестта на пушачите.
Обикновено болестта започва с тютюнджийската кашлица и в един момент се появява задух, който им пречи да изминат и 100 крачки. Тогава търсят нашата помощ и ние доказваме ХОББ. Това каза в ефира на „Здравей, България” по Nova TV пулмологът д-р София Ангелова.
"Има две заболявания – хроничен бронхит и белодробен енфизем, които протичат с обструкция на дихателните пътища. Затова нашето послание е всяка кашлица, която трае повече от 4 седмици да се потърси помощ от белодробен специалист", добави тя.

„По данни на Европейската комисия по здравеопазване, България е сред страните, в които между 10 и 15% от населението е болно от ХОББ“, съобщи д-р Ангелова.
„ Ако приемем, че по тази статистика в България има 500 000 пациенти с ХОББ, тревожното е, че в края на 2017 година по данни на НЗОК само 75 000 се лекуват от заболяването. Това означава, че има една ниша в ранната диагностика на ХОП и в активната профилактика”, обясни специалистът.
Славейчо Йовчев е с тази болест от години. Той е пушач повече от 50 години.
„С времето не чувствах нищо, но с напредването на възрастта получавах задух и умора при ходене", споделя той.
Вижте подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекар Пациенти ВИДЕО