NSVOK top banner

Вход

Предлагат да се забранят и електронните цигари в закрити обществени места

el zigaraДа се забрани употребата на електронни цигари на закритите обществени места предлагат от сдружения „България без дим“ и от Коалиция за живот без тютюнев дим. За целта е необходимо да се промени Законът за здравето, информират от БНР. 38% от българите пушат, 41% никога не са пушели, а 21% са бившите пушачи, сочат резултати от национално представително изследване на "Екзакта Рисърч груп". Според д-р Гергана Гешанова в Закона за здравето трябва да се забрани употребата на електронни цигари на закрити обществени места.

"В момента предложението на Министерство на здравеопазването е за спиране на обекти, свързани с хранене и развлечения. Нашето предложение е и други обекти, освен тези, които са свързани с хранене и развлечения, да могат да бъдат затваряни, ако там хронично не се спазва забраната за тютюнопушене. Нашето предложение е този момент, който още 2012-а година залегна в закона - на летищата да има обособени места за пушене, да отпадне. Нашите летища не са крайни и не е фатално, ако ти трябва да седиш там, да не можеш да излезеш навън да си изпушиш цигарата. Нашето предложение е да се даде право на инспекторите, които проверяват заведенията и контролират, да изискват документ за самоличност. Сега на този етап даже да ви видят, че пушите, те нямат право да ви искат личната карта и да ви съставят акт", коментира тя.
57% от пушачите не са съгласни децата да виждат реклама на тютюневи изделия по рафтовете в магазините, а същият процент от хората са за пълна забрана за излагане на тютюневи изделия по магазините, сочи още изследването.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти