NSVOK top banner

Вход

Софтуер помага на деца с церебрална парализа (видео)

softuer bolniДеца с церебрална парализа и други увреждания проговарят чрез своите компютри. Това се случва с помощта на технология за комуникация чрез символи и погледа на децата. Днес средствата за допълваща и алтернативна комуникация официално бяха представени в София, информират от БНТ. Как работи технологията - детето поглежда съответната буква или символ, на екрана са появява текст, а компютърът го трансформира в глас. Така комуникацията се облекчава многократно. Системата е предназначена за деца и възрастни, които не могат да използват ръцете си и не могат да говорят. Така те имат възможност да се развиват и да учат.

Според заместник-министърът на образованието Деница Сачева през следващите две години ще се инвестира в дигитализация на образованието и пилотно в училищата ще бъде въведена и тази технология.
„Малко са децата все още, които ползват тези технологии, основно в специализираните центрове за деца със специална образователна подкрепа. Това, което бихме искали да направим, е поне тези деца, които са в общообразователната система, поне те да имат достъп до тези технологии в рамките на следващите две години. Търсим допълнително финансиране по линия на европейските програми, имаме предварителни разговори с европейската комисия и се надяваме това да бъде възможно наистина в следващите две години“, обясни тя.
Вижте подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти ВИДЕО
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост