NSVOK top banner

Вход

Новини за хора с увреден слух на сайта на МОН (видео)

SachevaМинистерството на образованието и науката пуска новини за хора с увреден слух. Те ще бъдат достъпни в сайта на ведомството. Това обяви заместник-министърът на образованието Деница Сачева по време на първата международна конференция "Допълваща и алтернативна комуникация".
„МОН ще бъде първата българска институция, която ще предостави канал за новини на хора с увреден слух. Те се правят съвместно с децата от професионалната гимназия „Ломоносов“, които ще подготвят новините и репортажите. В началото на всеки две седмици ще има нова емисия, която ще разказва за развитието и новостите в образованието“, обясни тя.

Сачева каза още, че изключително впечатляващи са очилата, които превръщат текст в звук, разпознават лица, пари, както и софтуерите, които превръщат звук в писмена реч, за да могат децата да четат, информират от БГНЕС. Според нея технологиите са необходими, за да може учители и родители да общуват с децата с увреждания, а учениците и хората с увреждания също да имат възможност да общуват.
„В следващите 2 години ще инвестираме в дигитализация на образованието и една част от тях ще бъдат насочени към пилотното въвеждане на такива технологии в образованието. Те не са панацея, а инструмент, който ни събира, а не разделя“, каза Сачева.
Такива технологии се използват в специализираните центрове за деца със специални образователни потребности. В общообразователната система те са около 22 000, като 18 000 са ученици, а 4000 са в детските градини. Целта на министерството е всички те да имат достъп до такива технологии. На въпрос дали училищата са достъпни, Сачева призна, че не всички са такива и обяви, че както досега и догодина ще отделят около 1 млн. лева за достъпност. Зам.-министърът обяви, че миналата година са били обучени 1700 специалисти от детските градини, за да могат да правят ранна диагностика и скрининг на деца от 3 - 3,5 г. за различни обучителни трудности.
Вижте подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти ВИДЕО