NSVOK top banner

Вход

Парламентарен кворум на ръба за бюджетите на НЗОК и ДОО

glasuvane parlamentС кворум от 122 народни представители, при необходим минимум от 121 в зала, парламентът започна работа по първо четене на бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина, пише БГНЕС. Както и на част от пленарните заседания през изминалата седмица, депутатите от „БСП за България“ и ДПС отново не се регистрираха в началото на днешното заседание.

От парламентарната група на „БСП за България“ и ДПС бе заявена категорична позиция, че няма да се регистрират при началото на нито едно пленарно заседание, докато вицепремиерът Валери Симеонов не подаде оставката си. Тя му бе поискана заради изявлението му по адрес на майките от инициативата „Системата ни убива“, които той нарече „кресливи жени“ с „уж болни деца“, както и за арестите в Държавната агенция за българите в чужбина, която попада в неговия ресор.
От ВОЛЯ също поискаха оставки, но освен на Валери Симеонов, те настояха поста си да напусне и военният министър Красимир Каракачанов. Лидерът на партията Веселин Марешки постави ултиматум, според който, ако до края на седмицата оставките на двамата не станат факт, депутатите от партията също няма да се регистрират в парламента.
Около 81% от хората смятат, че вицепремиерът Валери Симеонов трябва да подаде оставка заради изказването си за майките на деца с увреждания, 15% са на обратното мнение, а останалите не могат да преценят. Това сочи допитване на "Галъп", проведено между 27 октомври и 2 ноември. От агенцията уточняват, че въпросите са зададени преди избухването на скандала в Държавната агенция за българите в чужбина.
"Практически всички демографски групи предпочитат оставката. Изключение донякъде правят привържениците на "Обединени патриоти", където около 60% са против, а близо 40% са "за". Обратна е картината при симпатизантите на ГЕРБ - над 50% са "за" оставката и около 40% са против. В този въпрос се отразява не само оценката за конкретния скандал, а и генералното отношение на попитаните за участието на Симеонов в политиката", поясняват от "Галъп".
По отношение на правителството 56 на сто от запитаните са на мнение, че то не трябва да подава оставка, а 34 на сто искат смяна на управляващите. Повече от половината - 64%, смятат, че премиерът Бойко Борисов е отговорен в ситуацията с Валери Симеонов, а 31 на сто - че не носи отговорност. "Практически всички слоеве на обществото намират, че Борисов е отговорен. Единствено привържениците на ГЕРБ са на обратното мнение, а привържениците на "Обединени патриоти" са разделени", се казва в анализа.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като НЗОК
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост