NSVOK top banner

Вход

Втори опит за парламентарен кворум за обсъждане на проектобюджетите на НЗОК и ДОО

NS 200На извънредно заседание днес от 13 ч. народните представители ще обсъдят на първо четене проектобюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване. В програмата е включено и представяне на докладите по Законопроекта за държавния бюджет за 2019 г. За да започнат дебатите обаче трябва да се събере кворум. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че депутатите от левицата няма да се регистрират в залата. Ако мнозинството осигури кворум, от БСП ще участват в дебатите със своя алтернативен бюджет.

Трите бюджета – на държавата, на Националната здравноосигурителна каса и Държавно обществено осигуряване бяха приети на първо четене на съвместно заседание на парламентарните ресорни комисии – по бюджет и финанси, по труда и социалната политика, както и здравната, припомнят от debati.bg. Участие в заседанието взе министърът на финансите Владислав Горанов, който представи пред депутатите средносрочните икономически перспективи и приоритети на правителството, както и основните параметри на бюджетната рамка за следващата година.
Приоритетите на Бюджет 2019 са социалната политика, образованието, отбраната и политиката по доходите, отчете финансовият министър. В сферата на социалната политика са предвидени средства в размер на: 40,4 млн. лв. допълнително целеви помощи за отопление с цел социална закрила; 150 млн. лв. допълнително за всяка година от прогнозния период за гарантиране на финансовата рамка на проекта на Закон за хората с увреждания и проекта на Закон за личната помощ при тяхното приемане; 7 млн. лв. във връзка с въвеждането на нов вид месечна помощ за деца без право на наследствена пенсия от починал родител, съгласно промените в Закона за семейни помощи за деца, като размерът на помощта за 2019 г. е 115 лева. Параметрите на бюджета на НЗОК за следващата година представи здравният министър Кирил Ананиев.
„Общите разходи за функция „Здравеопазване“ в консолидираната фискална програма за 2019 година достига 5 257 200 000 лева, което представлява 4,5% от Брутния вътрешен продукт. Спрямо предходната година е налице ръст на разходите с около 547 млн. лева“, подчерта здравният министър.

Миналата седмица в петък заседанието на Народното събрание се провали заради липса на кворум – БСП и ДПС отказаха да влязат в залата, а депутатите на ГЕРБ, ОП и „Воля“ не успяха да достигнат нужните 120 за започване на заседанието. Така се оказва, че кворумът зависи от депутатите на „Воля“ с председател Весели Марешки. Миналата седмица той даде ултиматум на кабинета да бъдат искани оставките на вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, в противен случай и депутатите от „Воля“ ще спрат да влизат в пленарна зала. Крайният срок, който Марешки даде, е до края на тази седмица, така че се предполага, че днес 12-те му народни представители ще се регистрират и ще помогнат за съставянето на кворум.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като НЗОК
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост