NSVOK top banner

Вход

Със специален имплант невъзможното става възможно (видео)

implantДавид, Гертан и Себастиен са трима мъже, които правят първите си стъпки, въпреки че години наред са били приковани в инвалидни колички. Те са част от програмата СТИМО, обединила усилията на лекари и инженери. В швейцарския федерален институт за технологии в Лозана изработват специален имплант, който се монтира в гръбначния стълб на пациента и така невъзможното става възможно. Гертан е на 35, разказват от БНТ. Преди 7 години го блъска кола. На рождения си ден разбира, че вече няма да може да ходи. До преди срещата с д-р Кортин и екипа му.

„Усещането е страхотно. Да можеш да влезеш на собствен ход в лабораторията“, споделя Гертан Оскан.
Как работи имплантът? Невроните в гръбначния стълб подават сигнал от мозъка към крайниците. Когато обаче има нарушени връзки в гръбначния стълб, командите са много слаби, а имплантът на практика ги усилва, като това задвижва крайниците. Оказва се, че това движение възстановява част от повредените нервни окончания. Именно това откритие прави екипът, начело с доктор Грегори Кортин. Те установяват, че прецизираното стимулиране работи по-добре от непрекъснатата стимулация, която вече се прилага в САЩ.
„Фактът, че има съвпадение между опитите на пациента да активира мускулите си и стимулиране на мястото с електрически импулси, насърчава растежа на нервните влакна“, обяснява д-р Грегори Кортин.
Казано с други думи - пациентите могат да се движат, макар и с помощни средства. Сега Давид може да измине малко над 1 км, а надеждата е това разстояние да става все по-голямо. Себастиен е от Германия, на 48 години, запален колоездач. Преди да бъде ударен от кола и прикован в инвалиден стол. Сега има специално колело. Освен с ръце, си помага и с крака.
„Не се чувствам съвсем парализиран“, казва Себастиен.
„Хайде да се срещнем след 3 години“, отговаря Себастиен Тоблер на въпроса дали мисли, че ще може да ходи свободно.
Надежда - това получават участниците в програмата. А амбицията на екипа е в следващите три години СТИМО да разшири действието си в Европа и САЩ, за да може все повече хора да си върнат свободата, която носи движението.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти ВИДЕО
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост