NSVOK top banner

Вход

Разминават се сметките за заплатите и имотното състояние на шефове на държавни болници

smetkiМинистерството на здравеопазването отказа да предостави информация за заплатите на шефовете на държавните лечебни заведения, поискана от вестник Сега, съобщават от изданието. Ведомството се аргументира с мотива, че размерът на възнагражденията представлява лични данни. Подобно становище обаче нарушава Закона за достъп до обществена информация, тъй като тези болници имат статут на публични и се финансират от обществени средства. Въпреки отказа на МЗ, доходите им могат да бъдат видени в отчетите на болниците, публикувани на сайта на Министерството на финансите. От тази година шефовете на всички публични клиники, които имат договори с НЗОК, са длъжни да подават имотни декларации пред Антикорупция. Според подадените декларации може да се види, че директорите на тези лечебни заведения са неочаквано състоятелни.

Декларираното имотно състояние обаче силно се разминава с математиката. При максимално възможни официални заплати под 7 000 лв. месечно и до 80 000 лв. годишен доход - директорите на болници у нас притежават имущество за милиони. Според наредба на министерството, заплатите на шефовете на болници могат да бъдат единствено от 280 до 400 на сто от средната месечна брутна заплата в съответната клиника, но не могат да са по-високи от 12 пъти минималната заплата за страната.

Например в кардиологичната болница „Св. Екатерина“ средното възнаграждение за 2017 г. е било 1 648 лв. Дългогодишният шеф на клиниката проф. Генчо Начев обаче е най-богатият сред колегите си в страната. Формално неговата месечна заплата може да е била не повече от 6 592 лв., но тъй като минималната заплата в страната през миналата година беше 460 лв., възнаграждението на Начев всъщност е било не повече от 5 520 лв. Според имотната си декларация проф. Начев и съпругата му Даринка притежават дялове от 7 дружества за общо 2 206 700 лв. Шефът на столичната „Св. Екатерина" има на влог над 5 милиона и 400 хиляди лева, 14 имота, сред които и два апартамента в Лозенец, придобити миналата година. Към това може да добавим три коли, едната от които Порше, и над 500 дка гори - само те са за милиони.

Сред заможните лекари е и новият управител на здравната каса д-р Дечо Дечев. Неговата декларация за миналата година е в качеството му на шеф на болница „Св. Иван Рилски“. Д-р Дечев има депозити у нас и в чужбина в размер на над половин милион лева. Управителят на НЗОК има със съпругата си 3 апартамента в София, 2 от които наследствени, къща в Рибарица и мезонет в Гърция. Влоговете на семейството са за малко над 500 000 лв. Средната заплатата в болницата през м.г. е била 2052 лв. Лекарите там са получавали средно брутно близо по 3000 лв. Дечев също минава прага от 12 минимални заплати и възнаграждението му не следва да е било над 5520 лв.

Шефът на Майчин дом доц. Иван Костов, освен апартамент в София и вила във Владая, има и депозити на стойност близо един милион лева.

Другият доста състоятелен директор - проф. Иван Миланов, управлява болница „Св. Наум“, където средната заплата е по-ниска - 1048 лв. през 2017 г. Тоест възнаграждението му от болницата е било не повече от 4192 лв. Миланов лично или заедно със съпругата си притежават четири апартамента в София, два в Слънчев бряг, четири в Поморие и един в Стара Загора. Неврологът кара Ауди А7 за близо 150 000 лв. В банки Миланов има и над 3,1 млн. лв.

Директорът на болницата в Монтана Тодор Тодоров пък блесна с апартамент в Хага, освен това има и влог с над 200 000 лв. В подопечното му лечебно заведение средната заплата е била 1100 лв., а неговата съответно - максимум 4400 лв. Лекарите там са се разписвали под средно 2000 лв. на месец.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Проф. Веселин Борисо · преди 11 дни
    От десет години казвам на студенти и на познати медици, че в годините на ПРЕХОД един добър вариант за по-ускорен преход е да станеш директор на болница - колкото по-голяма, толкова по-бързо ще направиш своя личен преход (от една класа в по висока социална класа). Никак не е трудно да се проучи и разбере откъде имат много пари болничните директори. но очевидно за това няма воля нито в МЗ, нито в Парламент, нито у специфичните данъчни институции... Не е беда, че болничните директори забогатяват, бедата е, че в условията на дефектния пазарен механизъм слабо ги интересува организацията и качеството на дейност на тяхната болница (с 4-5 изключения в страната, чиито имена съм цитирал вече в мои статии)... Така ще бъде, докато в България не се внедри със закон ПРОФЕСИОНАЛЕН здравен мениджмънт и системна професионална управленска АТЕСТАЦИЯ ОТ НЕЗАВИСИМИ ЕКСПЕРТИ на всеки болничен директор всяка година. Сега изобщо няма професионални критерии за назначаване на болнични директори, защото т.нар конкурси за директори са зле режисиран спектакъл за наивници.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост