NSVOK top banner

Вход

Телевизионни техници и машинист ремонтират болнични диализни апарати

hemodializaЗдравеопазването в България е в криза не само защото системата е недофинансирана, но и защото няма кадри. Лекарите и медицинските сестри търсят по-добро препитание и бъдеще за децата си в чужбина. Немедицинският персонал, например техническият, също се оказва дефицитен. Последен пример е отделението по хемодиализа във видинската болница "Света Петка", пишат от вестник „Монитор“. Оказва се, че там за поддръжката на диализната апаратура се грижат трима техници, но нито един от тях няма квалификация за тези апарати.

От проверка, направена от Изпълнителна агенция "Медицински одит", става ясно, че машинист на електрически локомотив поддържа медицинската апаратура на хемодиализния център в "Света Петка". Протоколът е от 21 септември, а самият одит е извършен в периода 10 - 14 септември - половин месец преди аварията в отделението по хемодиализа. Два дни след това един пациент почина, защото не успя да пътува до Монтана, за където беше пренасочен, а друг изпадна в кома и бе откаран в болницата в Лом. Въпросната проверка на здравния ДАНС е направена по сигнал на пациент от 17 август.
Освен локомотивният машинист, другите двама, които трябва да се грижат за изправността на медицинската техника, са средни техници със специалност "радио и телевизия" и нито един от тримата няма документ за преминат курс за поддръжка на диализни апарати.
Оказва се, че от общо 9 специалисти по здравни грижи, от които едната е старша медицинска сестра, удостоверения за проведено обучение с хемодиализен апарат са представили шест медицински сестри, а само една от тях има квалификационен документ за проведен курс по диализно лечение в лечебно заведение, което е акредитирано за обучение на студенти и специализанти.
Проверката на Изпълнителната агенция Медицински одит" установява още, че нито един от персонала в отделението не е имунизиран срещу хепатит В, независимо че специална наредба от 2009 г. категорично въвежда тази ваксина и трябва да бъде сложена на всички, които лекуват хора на хемодиализа. Оказва се, че само на 9 от общо 45 пациенти, които са зачислени на хемодиализа, са ваксинирани срещу хепатит В, което също е задължително изискване.
Половин месец преди аварията в хемодиализното отделение на болницата във Видин проверяващите са установили, че голяма част от техниката е стара. Отделението разполага с 14 апарата, от които единият е предложен за бракуване, а други два са надхвърлили 30 000 отработени часа, което е максимумът за тази техника. Други шест са навъртели над 24 000 часа и скоро ще излязат извън строя. За последно техника е купувана през 2012 г.
Очаква се Медицинският одит да излезе с решение какви санкции ще бъдат наложени на ръководството на лечебното заведение.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост