NSVOK top banner

Вход

Проектобюджетът на здравната каса за 2019 г. е одобрен с пълен консенсус от НС на НЗОК

JNachevaНадзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса одобри окончателно проектобюджета на обществения фонд за следващата година с пълен консенсус, като бюджетът е с 490 милиона лева повече от тази година. Това съобщи председателят на Надзорния съвет Жени Начева. В тази сума има 50 милиона лева остатък от предишни години, с който касата ще може да разполага догодина.
„Средствата ще бъдат използвани за погасяване на задълженията към чужди фондове“, обясни Начева.

Проектобюджетът предвижда Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина да преминат за управление към здравната каса, както и да бъде създаден нов орган - Агенция по медицински одит, който ще обедини функциите на Изпълнителната агенция по трансплантации и на Изпълнителната агенция по медицински одит, а целта е да се изразходват по-ефективно средствата от бюджета на касата. За целта ще се направи и трансфер от 16 милиона лева от Министерство на здравеопазването към новата мега агенция.
Проектобюджетът предвижда увеличаване на средствата в извънболничната помощ, с които според тях ще се дадат повече направления за профилактика на майчиното здравеопазване и повече изследвания в областта на скъпоструващата образна диагностика, информират от БНР.

В областта на лекарствата ще се търси договаряне с всяка една компания. Няма да има ограничение или недостиг в използването на нови медикаменти. Начева отрече идеята за най-разходоефективна терапия да е свързана с най-евтина терапия.
"Разходоефективна терапия е принцип на наблюдение,но не и задължителен принцип на заплащане. С конкретна наредба и заедно с притежателите на разрешение за употреба ще дефинираме за кои медикаменти може да се приложи този принцип и по какъв начин, но това не е обвързано с най-нисък разход, т.е. най-евтин медикамент", уточни тя.

"Всички промени тепърва ще се обсъждат на ниво Министерски съвет, Национални съвет за тристранно сътрудничество и парламент. Нашето желание е с тези промени да се гарантира ефективно разпределение и усвояване на средствата през 2019 г.", допълни още Жени Начева.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като НЗОК
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост