NSVOK top banner

Вход

Д-р Маджаров: Здравната система е консервативна и резките промени може да я доведат до срив

BLS SmolqnНа пресконференция в Смолян председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров заяви, че от съсловната организация ще участват активно в работните групи за промяна на модела на здравеопазването в България и ще дадат своите предложения.
„Категорични сме, че е необходима промяна – трябва да се затегне контролът и да се повишат средствата, защото няма логика да работи системата с 8 млрд, а само половината да са гарантирани от обществения фонд, явно има нещо гнило. Съгласни сме с министъра, че са необходими допълнителни средства и мерки за контрол. Но като отговорна институция смятаме, че разговорите по моделите дори и да се проточат, не застрашават сигурността на здравната система, защото тя и в момента функционира със всичките си недостатъци“, отбеляза той.

Председателят на БЛС подчерта, че има елементи, които не могат дълго да търпят и това са общинските болници.
„В големите болници няма да настъпят драстични промени, но за общинските болници мерките са по-важни, както и за всички работещи в сферата. При общопрактикуващите лекари положението е още по-трагично, защото след 10 години цели региони ще останат без тях, а да не им гарантираш пари, които им се полагат, като всяка година икономиите, които им се полагат ги взимаш и ги даваш за лекарства, си е престъпление“, категоричен е той.
Д-р Маджаров подчерта, че има краткосрочни и много спешни мерки, които трябва да вземат като лекарски съюз, информират от Радио „Фокус“ – Смолян.
По думите му работата по здравноосигурителните модели е работа на експерти и там те са изпратили свои експерти, които да работят, като се надяват постепенно да се въвеждат промените.
„Здравната система е много консервативна, резките промени в нея може да доведат до срив системата. Има ценни неща и в двата предлагани модела, но е въпрос да се изяснят и да се напишат чисто законодателно като промени в съответните закони“, каза още д-р Маджаров.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като БЛС Реформа НЗОК
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост