NSVOK top banner

Вход

БЛС: Може да изкристализира трети здравен модел с положителните неща от другите два

MadjarovПо предложение на Българския лекарски съюз днес се състоя среща в Народното събрание между представители на съсловната организация и ПГ на ГЕРБ.
„Би могъл да изкристализира и трети модел, който да заеме положителните неща от единия и другия. При всички положения трябва да има солидарност, защото у нас не може без солидарен модел, който да бъде надграден с една или друга форма на задължително или доброволно осигуряване“, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.
Той подчерта, че е важно предложенията за оптимизация да не водят до сътресения в системата. Според него БЛС разглежда вариантите на министъра на здравеопазването като работен процес, в който участва активно.

„Имаме обаче и задължение като действащ партньор в системата на здравеопазването за това какво се случва сега, до края на годината и през следващата“, отбеляза Маджаров и подчерта, че здравната система функционира, но трябва да се оптимизира.
От БЛС се надяват идната седмица да започнат преговори по НРД за следващата година.
На срещата страните са били единодушни, че по темата не трябва да има политизиране, а да се търсят добрите решения в интерес на българските граждани, стана ясно от думите на Даниела Дариткова, председател на парламентарната здравна комисия. Тя очаква опозицията да участва активно, да говори при дебатите по вота в петък, защото миналия път била останала безмълвна.
„Ние сме готови за дебат и с аргументи ще се опитам да оборя подробните мотиви на БСП“, увери д-р Дариткова.
„Разбира се, ако целта е благородна, разчитам, че може да има разумни предложения, които да се използват“, допълни тя и увери, че е за надпартийния консенсус.
Донорството също е било тема на срещата с БЛС. В рамките на законодателните промени д-р Дариткова очаквала мнението на Агенцията по трансплантациите.
„Ние имаме едно законодателство, което позволява да не се посочва изрично съгласието за донорство, а се посочва изрично несъгласие, което смятаме, че е облекчена процедура“, обясни тя.
Проблемите според нея възникват тогава, когато трябва близките на починалия да вземат решение в труден за тях момент. Затова и промените в законодателството е необходимо да се обмислят внимателно.
„Дори амбицията ни да станем член на Евротрансплант минава през това да имаме достатъчно донори, ето защо е важно въпросът да бъде широко обсъждан в обществото, необходимо е да се възстановят и добрите отношения с клиники“, посочи още Даниела Дариткова, цитирана от БТА.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като БЛС Реформа НЗОК
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост