NSVOK top banner

Вход

Спасиха пациент с тромб в сънната артерия след спряно лечение с аспирин

operaz zalaИнвазивните кардиолози и спешния екип на МБАЛ „Тракия“ в Стара Загора спасиха мъж на 71-годишна възраст със запушена сънна артерия. Те са успели по най-бързия начин да диагностицират състоянието на пациента и да извлекат неоперативно тромботичния материал от мястото на запушването по миниинвазивен път, съобщават от novini.bg. Пациентът е имал поставен стент заради стеснение на каротидните (сънните) артерии, но е спрял да приема предписания му аспирин за разреждане на кръвта. Това довело до образуване на тромби, които запушили стента.

„Това е състояние, което регистрира изключително висока смъртност или най-малко тежка и трайна инвалидизация, тъй като заради спирането на притока на кръв пациентите получават мозъчен инсулт“, коментира лекуващият лекар д-р Борислав Борисов.
В следствие на запушването пациентът получил парализа на десните крайници.
„Осъзнал е навреме, че има проблем и е бил доведен в болница „Тракия“ веднага, което ни позволи да освободим стента до петия час от запушването“, допълни д-р Борисов.
Инвазивните кардиолози са проникнали до запушения стент през артерия на крака, използвайки специален аспирационен катетър на системата „Пенумбра“.
Пациентът е преминал едноседмичен възстановителен курс в отделението по „Физиотерапия и рехабилитация“ и в момента се чувства добре.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекар Пациенти