NSVOK top banner

Вход

НПО: Предложената от министър Ананиев реформа не става

Ninova HasardjievБСП продължава консултациите за обсъждане на състоянието на здравеопазването, проекта на управляващите за реформа и визията им в частта здравеопазване със среща с ръководството на Националната пациентска организация. Лидерът на левицата Корнелия Нинова обясни, че по време на срещата са обсъдени много въпроси, като по част от тях е постигнато съгласие.
”С Националната пациентска организация се обединихме около нашето предложение - в здравеопазването да няма търговия, лечебните заведения да не са търговски дружества и ако искат да ползват обществен ресурс, да бъдат пререгистрирани по Закона за лечебните заведения. Тези, които искат да останат търговски дружества, може да се намери частен механизъм за финансиране”, обясни тя.

"Единодушни сме и по отношение на намаляването на ДДС за лекарствата като начин за намаляване на цената за крайния потребител. Имаме висока степен на съгласие за регионално разпределение на здравната система", допълни тя и поясни, че става въпрос за предложението на левицата за създаване на регионални структури.
Нинова подчерта, че левицата е срещнала подкрепа и по отношение на заплащането на лекарския труд - да се намери начин за реално остойностяване на труда на лекарите и да се намери механизъм да се определят заплатите според квалификацията, опита и други критерии, информират от frognews.bg.
"Обща е и тревогата ни, че от досегашния модел като че ли най-много страдат пациентите. Именно тях трябва поставим в центъра на вниманието, когато обсъждаме новите реформи, така че те да бъдат хората, които ще получат достъп до здравеопазване, което е качествено и бързо", каза още Нинова.
Тя беше категорична, че не може да товариш работниците с нова задължителна застраховка, а правителството да не плаща за администрацията, децата и пенсионерите, каквото е изискването на закона сега.
"Настоящият здравен модел е изчерпан и не функционира по начина, по който очакваме. Предложената от министър Ананиев реформа не става", каза председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.
Той добави, че този модел е причина за всички изкривявания в здравната система - раздутата болнична помощ в големите градове, неравенствата по регионите и това, че за да оцелее една болница, трябва да прави повече търговия, отколкото медицина.

"В това отношение имаме пълно единомислие и считаме, че здравеопазването се нуждае от нов обществен и политически консенсус, нов обществен договор и дългосрочна визия за следващите 20 години", коментира д-р Хасърджиев и обясни, че този договор трябва да гарантира няколко неща в системата.
"На първо място тя трябва да бъде солидарна и всички, които са здрави и работят, трябва да плащат своите осигуровки, съразмерно с доходите си, за да могат, когато се разболеят, да получат необходимото лечение. Искаме българският гражданин да бъде лекуван по европейските правила, максимално бързо и качествено“, каза още председателят на НПО.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!