NSVOK top banner

Вход

Протестиращите майки пренощуваха под прозорците на властта (видео)

palatkiMSПротестиращите майки на деца с увреждания пренощуваха пред Министерския съвет. Снощи те блокираха бул. "Дондуков" и опънаха нов палатков лагер. Причината за поредния бунт е обещаната от властта реформа, която според майките буксува.
"Явно властта към майките има традиция да отменя решенията си. Днес дойдоха и ни казаха, че това е зона за сигурност. Опънаха кордон и трябва да отидем доста по-настрани. Това не е самоволно решение на полицията, това е решение на властта. Властта се опитва да ни изтика", споделиха майките пред камерата на Bulgaria ON AIR и подчертаха, че отдавна не вярват на обещания. От юни им е обещано трите закона за хората с увреждания да влязат за гласуване. Те настояват Законът за личната помощ да влезе в комплект, а не да бъде оставян за следващия бюджет.

"Искаме законите да бъдат приети във вида, в който сме ги вкарали преди 4-5 месеца. Те не искат да го направят и споразумения няма. Вече не издържаме! Тези НПО-та спъват реформата, защото за тях това положение е идеално. Ходят на събрания и конференции, какво толкова обсъждат... Вземат държавни субсидии и какво се е променило за хората с увреждания? Нищо!", категорични бяха майките в ефира на "България сутрин".
Междувременно проектозаконът за хората с увреждания влиза за обсъждане в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. В нормативния акт се предвижда месечните интеграционни добавки да се заменят с месечно подпомагане, обвързано с линията на бедност. Сумите ще са в по-висок размер от сегашните и ще зависят от степента на увреждане.
Квотите за наемане на хора с увреждания остават, но при определени условия няма да са задължителни за бизнеса. По план на 16 октомври проектозаконът трябва да бъде разгледан от Националния съвет за тристранно сътрудничество, а на следващия ден да влезе за одобрение в Министерския съвет.
Малко преди обед майките върнаха отново палатките зад Народното събрание. Решението си протестиращите обявиха след 12-часовата блокада на кръстовището пред Министерския съвет.
„Показахме, че имаме сила да стоим и да отстояваме това, което искаме. То не се е променило през годините. Искаме реформата да бъде доведена до край“, заяви Мая Стоицева, майка на дете с увреждания.
„Засега вдигаме палатките, но следващия път ще бъдем тук с още по-голяма сила. Можем да направим град на майките и премиерът, ако сега не ни обръща внимание, тогава просто няма да има откъде да мине от палатки“, предупреди Весела Одажиева.
„Ако премиерът смята, че по този начин ще продължава и ние ще стоим на палатките и ще вършим работата на министерствата и ще стоим в работните групи, ние пък ще му предложим да дойде и да ни гледа децата“, коментира Вера Иванова, майка на дете с увреждания.

 Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти Протести ВИДЕО