NSVOK top banner

Вход

НЗОК ще сключва договор само с един доставчик на някои медицински изделия

Dechev btvНЗОК ще ограничи от 2019 г. избора на медицински изделия, които болниците купуват, а след това част от средствата се поемат от здравната каса. За някои изделия, сред които стентовете за сърдечно-съдови болести, касата вече ще сключва договор само с един производител или търговец, а болниците ще доставят само от него. Според управителя на НЗОК Дечо Дечев това ще намали цените, съобщават от вестник Сега. В момента касата плаща за дадено изделие до определена цена, а болниците могат да купуват от много производители на един и същ вид изделие. Разликата в цената се поема от пациента.

"Сега това, което е промяната, за определена група медицински изделия, не за всички, там, където е приложимо, когато критериите за качество, които се въвеждат, са приложими за цялата група, касата ще обяви бройка, до която ще плати на годината и ще сключи договор с един производител, а не както е в момента с N броя", обяснява Дечев пред Надзорния съвет на касата.
Според него така печелившата фирма, като получи гаранция за покупка на голямо количество, ще намали и цените.
Това обаче означава, че ако болницата иска да ползва изделия на друг производител, пациентът ще трябва да плати пълната им цена. Няма и гаранция, че поетите от касата продукти ще станат безплатни за болните.
Д-р Дечев обяснява, че промяната ще засегне стентовете "на първо място", защото те са близо 50% от разходите на касата за медицински изделия. Новото правило обаче няма да важи за ортопедията.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!