NSVOK top banner

Вход

Български лекар е работил с нобелов лауреат за медицина (видео)

ShivarovД-р Велизар Шиваров е българският лекар, работил лично с нобеловия лауреат за медицина - японецът проф. Тасуку Хонджо от Университета в Киото, който тази година е лауреат на наградата заедно с проф. Джеймс Алисън от Университета в Тексас. В ефира на Сутрешния блок на БНТ1 медикът ни сподели какво го е отвело на специализация в Киото и какви са впечатленията му от работата с нобеловия лауреат.
Припомняме, че американецът проф. Джеймс Алисън от Университета в Тексас и японецът Тасуку Хонджо от Университета в Киото са двамата лауреати за медицина за 2018 година. Независимо един от друг двамата откриват начин да накарат имунната система на човека да работи срещу раковите клетки. Имунната система защитава организма, но разполага и с - образно казано - "спирачки", които предотвратяват възможността тя да атакува собствените си клетки. Методът на двамата учени се базира на потискане на тези "спирачки" и представлява истинска революция в лечението на смъртоносната болест.

Д-р Шиваров е началник на лабораторията по Клинична имунология и специализант по Клинична хематология към УМБАЛ „Софиямед“. Провел е обучение в някои от водещите чуждестранни университети и институти като Kyoto University (2006-2008), EMBL (2009), Yale University (2011-2012), Ulm University (2012-2014), INSEAD (2015), Harvard University (2016-2017). Носител е на награда Translational Research Training in Hematology на Европейската и Американската асоциации по хематология и на Голяма награда за млад учен „Питагор“на МОН за 2014 г. Д-р Шиваров е притежател на три малки български патента. Изследователските му интереси са в областта на молекулярната биология на B-лимфоцитите и на молекулярната биология и диагностика на хематологичните неоплазии.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекар ВИДЕО
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост