NSVOK top banner

Вход

Кадровият проблем е огромен, пенсионерите крепят здравната система

TotevНа първата от поредицата срещи за обсъждане на състоянието на здравеопазването, проекта на управляващите за реформа и визията на БСП в частта здравеопазване от Сдружението на общинските болници най-остро са поставили въпроса за кадрите, особено в малките и в отдалечените населени места. Корнелия Нинова е отбелязала, че тяхното предложение е държавата да плаща стипендии и след това завършилите медицина да са задължени да работят пет години в България.
„Идеята е добра, защото по този начин държавата се ангажира с изграждането на кадри“, коментира председателят на Сдружението на общинските болници в България Неделчо Тотев.
„Когато държавата инвестира в нещо, не е редно да го даде с лека ръка“, добави той.

Според д-р Тотев са необходими и промени в наредбата за специализациите, защото един лекар не го държи само заплатата в дадената държава или болница, а и перспективата за израстване.
„Кадровият проблем е огромен, въпрос на година е пенсионерите, които крепят системата, да излязат и тогава ще бъдем изправени пред необходимостта от някъде да се внесат медицински кадри“, коментира той.
По думите му най-големият проблем ще дойде от недостига на медицинските сестри. От Сдружението на общинските болници посочиха, че с доста неща от визията на БСП са съгласни и смятат за рационални.
Корнелия Нинова посочи, че предложенията за реформа на управляващите ще натоварят най-бедните хора, които и сега трудно имат достъп до здравеопазване, информират от epicenter.bg. Лидерът на БСП отчете, че добре се приемат предложенията на левицата за намаляване на ДДС върху лекарствата, окрупняване на процедурите за поръчка на лекарства за лечебните заведения, както и варианта за реформа в здравеопазването, която да почива на регионален принцип.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Болници Реформа