NSVOK top banner

Вход

Болните от Хепатит А в два столични квартала вече са 86 (видео)

FakultetaБум на Хепатит А в столичните квартали "Факултета" и "Красна поляна". Вече са засегнати няколко училища и детски градини. Огнището на Хепатит А тръгва от квартал „Факултета“, съобщават от bTV. През юли месец за първи път са регистрирани 6 случая, а днес лекувани и заболели са вече 86.
„В огнището на заболяването има около 260 контактни лица по битов път и в детски заведения и училища около 130 контактни от първи ред”, съобщи д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ.
Повечето заболели са на възраст между 2 и 16 години, съобщават от bTV. Заразени деца са регистрирани вече в няколко детски учебни заведения.

„Най-заразни са хората 1-2 седмици преди клиничните изяви на заболяването и в първата седмица от клиничните изяви на заболяването”, обясни д-р Пенчев.
В околните учебни заведения вече допускат ученици само срещу медицински изследвания.
Болестта на мръсните ръце, както още я наричат, може да протече и без клинични симптоми като отпадналост и липса на апетит, това обаче не значи, че хората, които са заболели, не са носители.
От РЗИ и Столична община са взели противоепидемиологични мерки. Отпуснати са средства за почистване и дезинфекция на всички детски заведения. Купени са и над 800 безплатни ваксини за деца и възрастни.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти Хепатит ВИДЕО