NSVOK top banner

Вход

Болните от Хепатит А в два столични квартала вече са 86 (видео)

FakultetaБум на Хепатит А в столичните квартали "Факултета" и "Красна поляна". Вече са засегнати няколко училища и детски градини. Огнището на Хепатит А тръгва от квартал „Факултета“, съобщават от bTV. През юли месец за първи път са регистрирани 6 случая, а днес лекувани и заболели са вече 86.
„В огнището на заболяването има около 260 контактни лица по битов път и в детски заведения и училища около 130 контактни от първи ред”, съобщи д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ.
Повечето заболели са на възраст между 2 и 16 години, съобщават от bTV. Заразени деца са регистрирани вече в няколко детски учебни заведения.

„Най-заразни са хората 1-2 седмици преди клиничните изяви на заболяването и в първата седмица от клиничните изяви на заболяването”, обясни д-р Пенчев.
В околните учебни заведения вече допускат ученици само срещу медицински изследвания.
Болестта на мръсните ръце, както още я наричат, може да протече и без клинични симптоми като отпадналост и липса на апетит, това обаче не значи, че хората, които са заболели, не са носители.
От РЗИ и Столична община са взели противоепидемиологични мерки. Отпуснати са средства за почистване и дезинфекция на всички детски заведения. Купени са и над 800 безплатни ваксини за деца и възрастни.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти Хепатит ВИДЕО
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост