NSVOK top banner

Вход

Хронично болни деца без медицинска грижа в детските градини и училища

deza diabetДеца с хронични заболявания и увреждания са без грижа в лекарските кабинети в детски градини и училища. Сдружения и неправителствени организации внесоха жалба до здравния министър Кирил Ананиев. Искането им е да се намери начин това положение да бъде променено. Когато малката Магдалена е почти 2-годишна, семейството ѝ разбира, че е болна от диабет. След като тръгва на детска градина се оказва, че медицинският персонал не може да полага необходимите грижи за заболяването ѝ, разказват от Nova TV. През 2017 г. в Закона за здравето влиза в сила текст, според който в медицинските кабинети в учебните заведения трябва да се полагат допълнителни грижи за деца с хронични заболявания. В наредбата за здравните кабинети обаче такова задължение не е записано.

От здравното министерство изпратиха писмена позиция, в която казват, че ще бъде извършена промяна на наредбата за здравните кабинети в детските градини и училищата, но също така казват, че задълженията на медицинските сестри са разписани в няколко наредби и в случай на дете със захарен диабет, когато лечението е назначено от лекар, следва и медицинското лице в учебното заведение да поставя инжекции с инсулин, в детската градина обаче прилагат неразписаната наредба.
“Това си има и своето обяснение. Това е манипулация, която се извършва под контрола на лекар“, каза директорката на детска градина"Сърчице"
Сега Магдалена ходи в единствената детска градина в София, в която има диабетна група, но след година става на 7.
“От догодина моят кошмар продължава с тръгването на училище. Аз пак няма да мога да започна работа и пак в едно 4-членно семейство бащата само ще трябва да работи“, сподели майката на момиченцето.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти Диабет