NSVOK top banner

Вход

Личните лекари предлагат промени при изписване на медикаменти

lekar pismoОт Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) са изпратили официалното си становище до здравното министерство, БЛС и ресорната комисия в парламента относно Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, която Министерството на здравеопазването представи за обществено обсъждане. В него от сдружението предлагат редица промени, свързани с работата на личните лекари. Те настояват за промяна на срока на валидност на специална рецепта, който е 7 дни от датата на издаването ѝ и предлагат той да бъде 30 дни от датата на издаването на рецептата.

НСОПЛБ предлагат промяна и в сроковете, за които се предписват някои медикаменти. Разпоредба от нормативния акт гласи, че медиците имат право да предписват лекарства за лечение на хронични заболявания в количества за не повече от 100 дни. Според личните лекари този срок трябва да се увеличи до 180 дни.
Пълният текст на становището на НСОПЛБ може да прочетете тук.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!