NSVOK top banner

Вход

Пациенти умират от рак след трансплантация на органи от болен донор

transplantОКТрима европейци са починали от рак, след като са получили органи от един донор. Четирима пациенти заболели от рак на гърдата години след трансплантацията, като трима от тях вече са починали. Донорът е 53-годишна жена, починала от инсулт през 2007 г., съобщава Си Ен Ен, цитирана от 24 часа. На реципиентите са били присадени нейните бъбреци, бял и черен дроб и сърце. Четвъртият заболял е оцелял след премахване на трансплантирания бъбрек и продължително лечение.

Здравните власти обявиха, че са направили всички нужни тестове на донорката, но не са открили, че тя е болна от рак. Според изследванията жената имала микрометастази, които са били твърде малки, за да бъдат открити. Рискът от пренасяне на тумори при трансплантация е между 0,01% и 0,05% за всеки орган, твърдят експерти от САЩ. Доклади отбелязват, че предаването на рак може да се осъществи чрез трансплантация на органи, но се смята, че това е първият случай на пренасяне на рак на гърдата.
За случая се разбира 16 месеца след операцията на 42-годишна жена, която била приета в болница с проблеми в трансплантирания орган. След откриването на рака лекарите изследвали пациентката и установили, че болестта идва от присадения орган. Останалите реципиенти също били подложени на изследвания, които първоначално не открили признаци на заболяване, но след известно време ракът се появил.
Пациентът, който получил бъбрек, е 62-годишната жена, починала през 2013 г., а 59-годишната, която взела черен дроб, си е отишла през 2014 г.
"Винаги има риск от заразяване, но той е много малък и не трябва да плаши хората да извършват трансплантации", заяви д-р фредерик Бемелман, който участвал в операцията за спасяването на четвъртия заразен.
Той допълва, че в 20-годишната си практика за първи път се натъква на подобен случай.
По закон е забранено даряването на органи от донор с активни злокачествени заболявания с изключение на повечето кожни карциноми и някои локализирани тумори.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти Трансплантация
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост