NSVOK top banner

Вход

Щадяща лъчетерапия прилага високи дози като пази здравите тъкани

KOC PlС модерна и щадяща околните тъкани и важни органи апаратура за лъчетерапия в Комплексния онкологичен център в Пловдив са лекувани над 1280 болни. От началото на годината до края на юли техният брой е 710. В лечебното заведение разполагат с мултимодален линеен ускорител и дават по-големи възможности за избор при различните тумори.
„Могат да бъдат обхванати всички локализации на онкологичните заболявания с необходимата прецизност“, обяснява началникът на отделението по лъчелечение професор д-р Марианна Янева.

Голямото предимство на апарата е, че може да се реализира висока доза в тумора с максимална защита на околните здрави тъкани и критични органи. Лъчелечението се планира чрез модерен мултисрезов компютърен томограф. Софтуерът за виртуална симулация дава възможност да се очертаят контурите на органите и да се правят различи реконструкции, а моторизираните лазери спомагат за високата точност при позициониране на пациента.
Отделението има възможности за иновативни технологии - модулирано по интензитет лъчелечение – по-малък обем, по-висока доза с по-добра хомогенност, включително и ротационна модулирана по интензитет терапия, при която се намалява продължителността на сеанса. Системата за верификация на облъчването дава възможност за проверка на данните на всеки облъчван болен и архив на всяко проведено лечение.
Отделението, което функционира в пълен обем от средата на 2015 г., е снабдено с повдигаща рампа за инвалиди и аудиовизуална връзка с пациента по време на лъчетерапевтичния сеанс със светлинна и звукова сигнализация.
„Тишината и спокойствието, оцветените в меки тонове стени създават допълнителен уют, макар че ние имаме предвид колко напрегнати и притеснени са болните и техните близки, предвид естеството на заболяването им“, каза професор Янева.
Построяването и оборудването на съвременното отделение са по проект, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие с основен бенефициент Община – Пловдив. Общата стойност на инвестиционния проект за модернизираната здравна структура е приблизително 10 милиона лева.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост