NSVOK top banner

Вход

Изтичането на медици от периферията към центъра на Европа създава опасни диспропорции

lekari chujbinaГермания утолява глада си за медицински персонал с попълнения от Източна Европа. А това е фатално за пациентите в България, Румъния и сие. Но и не само за тях, пише Маркус Бауер от "Дойчландфунк", цитиран от dw.com. Във финансово отношение Гърция постепенно се стабилизира. Редом с тази добра вест обаче от страната идват и по-малко радостни новини. Например следната: че през последните години много гръцки лекари са напуснали родината си и днес работят в Западна Европа - най-вече в Германия. Това е и една от причините за влошаването на здравеопазването в Гърция. Всъщност този проблем съвсем не е само гръцки - той е до болка познат в почти всички страни от бившия Източен блок.

Авторът обяснява на германските читатели следното: "Ако личният ви лекар говори гръцки, румънски, български или полски, случаят е такъв: той се е изучил за лекар с част от парите на данъкоплатците в своята родина, след което е заминал за Германия, за да обогати тукашното здравеопазване. В същото време обаче липсва обратното движение - почти няма германски лекари, които да са заминали например да практикуват професията си в Румъния."
„Не е нужно да търсим дълго, за да открием фаталните последици за страните, от които бягат тези кадри“, пише по-нататък авторът и посочва, че потърпевши са не само пациентите - това изтичане на мозъци от периферията към центъра на Европа създава диспропорции, които постепенно се превръщат в заплаха за целия европейски проект.
Бауер подчертава, че докато Германия (не от вчера) се чувства уютно в центъра на Европа, утолявайки собствения си глад за лекари с попълнения от Източна Европа (или с други думи: докато Германия по-най-добрия начин се възползва от икономическите ефекти на европейското единение и от членството си в еврозоната), в страните по периферията се множат структурните проблеми. При това "брейн-дрейнът" засмуква далеч не само лекари, пише авторът и посочва, че милиони източноевропейци - украинци, румънци, българи, молдовци, хора от Балканите - са напуснали страните си след промените от преди почти 30 години. И всички тези хора тръгват с една цел: да си осигурят по-добро бъдеще на Запад.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекар Пациенти ЕС
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост