NSVOK top banner

Вход

Един дежурен кабинет за болните столичани през уикенда, няма пари и кадри за повече

Pirogov pazientiДежурните кабинети в над двадесет ДКЦ, които преди работеха, сега са затворени в събота и неделя, както и в ранните сутрешни, във вечерните и нощни часове. Ако не програмирате нараняването или разболяването си в работно време, в София няма кой да ви помогне освен кабинет 108 в УМБАЛСМ „Пирогов“. Същото се отнася за повечето частни медицински центрове. Онези, които работят, поддържат само сестри, а те не смеят да направят дори елементарна превръзка в отсъствието на хирург. Би трябвало да има кабинет във ВМА, но личният ни опит показа, че не работи, както не може да се разчита и на ИСУЛ, където обаче имат друго оправдание, информират от 19min.bg. Алтернативата е частната болница Токуда, където обаче не е за всеки джоб.

Веднъж добрали се до Пирогов, каквито и да бъдат проблемите ви, трябва да имате търпение да изчакате поне час или два на опашка, защото лекарите са претрупани с работа – все пак покриват не само милионна София, а и пациенти от много други градове, които пристигат направо в спешната болница.
Дори в т.нар. морска столица Варна уж има дежурен, но той отказва да обслужва извън конкретната си специалност. И е прав – ако направи грешка, понеже не е експерт извън областта си, отговорността е само негова.
А след сравнително лекия летен сезон вече настъпва есента с вирусните си заболявания.
От медията са попитали заместник-кмета с ресор Здравеопазване в Столична община Дончо Барбалов дали не е възможно във всяко ДКЦ да работи поне по един дежурен кабинет, като така напрежението ще се раздели и всеки район ще може да разчита на собствени лекари и няма всички да се тълпят в Пирогов.
„Идеята е много добра, но има два проблема. Първият е, че Министерството на здравеопазването не финансира такава дейност за общинските здравни заведения. Вторият е липсата на достатъчно лекари, които да бъдат ангажирани – за всеки кабинет ще ни трябват поне по четирима, което значи поне сто за града”, коментира Барбалов.
Напомняме, че здравното министерство преди дни поиска да въведе още една вноска – 12 лв. месечно, 144 лв. годишно.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост