NSVOK top banner

Вход

Президентът Радев сезира Конституционния съд за завишените съдебни такси

KS200От прессекретариата на президента Румен Радев информираха, че той е сезирал Конституционния съд за текстове от последните промени в Административнопроцесуалния кодекс. Миналата седмица парламентът отхвърли ветото му върху промените в АПК, припомнят от mediapool.bg. Един от дадените на КС текстове засяга публичността на съдебните заседания. Той оспорва също въведените правила за родовата и местната подсъдност по административни дела.

В искането си Румен Радев атакува и завишените съдебни такси. При съпоставка на размера до и след приемането на промените в АПК се установява, че увеличението им е 14 пъти за физически и юридически лица и 74 пъти за юридическите лица с нестопанска цел. В мотивите на президента се казва, че те ще затруднят обжалването на административните актове от гражданите и юридическите лица, а оттам и конституционно прогласеното право на защита.
Държавният глава оспорва още премахването на касационната инстанция в Закона за достъп до обществена информация, Закона за социалното подпомагане, Закона за семейните помощи за деца, Кодекса за социално осигуряване, Закона за правната помощ, Закона за опазване на земеделските земи и в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Съд
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост