NSVOK top banner

Вход

МЗ проведе среща със съсловните организации

mzДнес в МЗ се е провела среща със съсловните организации на лекарите зъболекарите, фармацевтите и асоциираните медицински специалисти. Участие са взели министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, заместник министър Жени Начева и Управителя на здравната каса д-р Дечо Дечев. Министърът е представил пред ръководствата на организациите своя модел за здравно осигуряване, който най-общо включва допълнително задължително здравно осигуряване и пропорционално доплащане от страна на пациентите. Размерът на допълнителната осигуровка не е уточнен. Обсъждат се два варианта – 2% върху дохода или 12 лева за всеки осигурен. Цените на медицинската помощ вече няма да се определят чрез преговори със съсловните организации, а от министъра на здравеопазването. На срещата е станало ясно, че МЗ обмисля държавните и общински болници да се преобразуват по модела на БДЖ.
Няма информация за реакцията на съсловията. Те са получили уверения, че Правителството няма намерение да ги закрива.

Утре министърът ще се срещне с представители на сдружения на болници, а за края на месеца е предвидена национална кръгла маса.
НЗОК от своя сътрана готви промяна в нормативната уредба, според която, лекарствата за онкологични заболявания ще бъдат включени в цената на клиничната пътека. Така водещи за предписването на терапията ще станат финансовите, а не медицинските показания. Ако промяната стане факт, пациентите ще останат на най-евтината терапия, която обаче не винаги е ефективна.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Бъди здрав · преди 2 месеца
    Уж в МЗ са двама икономисти - Киро и Жени, а предложенията им противоречат на основни принципи в икономиката. И това е "черешката на тортата" - държавните МБАЛ да станат като полумъртвото БДЖ ...
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост