NSVOK top banner

Вход

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с министър Ананиев

Manolova BNTОмбудсманът Мая Манолова се срещна днес със здравния министър Кирил Ананиев, за да му обърне внимание за системните дефекти в здравеопазването. Срещата е по повод плачевното състояние на държавната болница във Враца, където преди няколко дни, Манолова проведе среща с медици, които изпратиха жалба до националния омбудсман. В жалбата, подписана от близо 300 медици се посочва, че повече от година персоналът получава заплатите си нередовно, а лекари и медицински сестри напускат, което поставя под въпрос съществуването на болницата.
Дълговете на дружеството са 14 млн. лева. Преди месец Правителството отпусна безлихвен заем на болницата в размер на 1 милион лева, но той се оказа недостатъчен да запуши зейналата финансова дупка. Директорът на болницата Евгени Любенов иска да получи от МЗ заем, за да се покрият всички дългове и болницата да заработи нормално."

Мая Манолова иска контролните органи на министерството да потърсят отговорност на тези, които са отклонявали средства и са довели болницата до това състояние. Тя настоява министър Ананиев да дойде на място и да информира медиците за своя план и за начина, по който ще осигури финансиране за болницата, защото нито хората от Враца, нито лекарите, нито медицинските сестри могат да чакат месец, два, три, шест, десет, да е ясен планът, стъпките и начинът, по който ще осигури финансиране. Манолова отново подчерта, че ще настоява за отпадане на лимитите, които убиват системата, по начина, по който са формирани и които работят за едни против други субекти в здравеопазването и за това да се даде възможност на пациентите да участват в контрола над здравната система".

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост