NSVOK top banner

Вход

НЦОЗА: Около 20% от медицинските сестри с бърнаут

medik umoraВисока степен на емоционално изтощение е засегнало около 20% от медицинските сестри. Това сочат данни от проучвания на Националния център по обществено здраве и анализи, информират от вестник Монитор. Изследванията у нас през последните 15 г. показват, че ранните и средните стадии на бърнаут са широко разпространени сред медицинския персонал. При 15% от санитарите пък се наблюдава най-тежкият стадий - дехуманизацията. Висока степен на дехуманизация е установена и при сестрите, които работят в хирургични и интензивни отделения. Отчуждение на персонала от пациентите се наблюдавал най-малко в клиниките, където пациентите имат възможност за по-дълъг престой.

При 45% от изследвания медицински персонал симптомите били виене на свят, постоянна тревожност и нарушение на съня, продължили над 6 месеца.
Проявите на бърнаут се понижавали с възрастта, като чувството за професионална компетентност и успешност се увеличавало постепенно. Емоционалното изтощение след първоначалния спад след 30-та година обаче започвало да се увеличава до достигане на изходно ниво след 50-годишна възраст.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Медицински сестри
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост