NSVOK top banner

Вход

Втора палатка с протестиращи хора с увреждания пред парламента

2palatkaNSПродължава разнобоят в редиците на хората с увреждания. Втори палатков лагер изникна преди часове пред парламента. От национално представителните организации протестират на метри от лагера на майките на деца с увреждания. При двете протестиращи групи отиде социалният министър Бисер Петков. Той призова протестиращите майки на деца с увреждания да се върнат в работната група за Закона за хората с увреждания. По думите му крайният срок за разработване на закона наближава, а от министерството искат всички групи хора с увреждания да бъдат удовлетворени. Според министъра е реалистично законът да бъде гледан в началото на октомври от Народното събрание, ако майките се върнат в работната група. 

Бисер Петков заяви, че няма да почива през август, а следващото заседание на работната група ще бъде в понеделник. Социалният министър изрази съжаление, че майките са получили текстове на законопроекта, които предварително не са били съгласувани с него, където те са открили отпадане на основното им искане за лична помощ. Той допълни, че в проекта, който вчера е гледан от експертите и ще бъде предложен на работната група в понеделник, се разписва личната помощ в закона от гледна точка на права, а доразписването ѝ като социална услуга - в Закона за социалните услуги.
Посещението на министъра при палатката на майките на деца с увреждания съвпадна с разпъването половин час по-рано на палатка от страна на част от организациите на хора с увреждания, които заявиха, че реформа трябва да има, но за всички и тя не трябва да се случва под натиск и шантажи. Това беше причина майките на деца с увреждания да заявят, че в момента отговор на поканата на министъра не могат да дадат, защото според тях властта позволява да се разпъват палатки, които са незаконни. Те обясниха, че за поставянето на техния лагер са чакали месеци наред разрешение.
Министърът отиде и при другата група протестиращи и поиска да се запознае с техните искания, като отбеляза, че поне с тях диалогът никога не е прекъсван и посочи, че за разпъването на палатка е разбрал при визитата си.
Майките протестират от началото на юни, като почти в цялата страна вече има палаткови лагери, отбелязва БТА и припомня, че те организират и голям протест на 30 юли от 17 ч. пред Народното събрание под мотото "Системата ни убива - Всички!".

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти Протести ТЕЛК
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост