NSVOK top banner

Вход

Експеримент: Публикуваха фалшиво проучване за рак в научно списание

spisanie

Журналисти публикуваха фалшиви резултати от изследване върху рака в научно списание в рамките на широкомащабно проучване за некоректни публикации, предаде БТА. Експериментът целял да покаже, че всеки може да представи фалшиви резултати за истински, ако плати за това. Журналисти от две германски медии – в. „Зюддойче цайтунг“ и радиотелевизионната компания Ен Де Ер, представили пред списанието Journal of Integrative Oncology „резултатите от клинично изследване, които показват, че екстрактът от прополис е по-ефикасен срещу колоректален рак в сравнение с традиционната химиотерапия“.

„Изследването бе фиктивно, резултатите от него – изфабрикувани, а авторите му са от въображаем институт и не съществуват“, пише в. „Монд“.

„Резултатите от изследването обаче бяха приети за по-малко от 10 дни и публикувани на 24 април“, добавя френският вестник.

Сайтът на „Монд“ предлага линк към архивирана версия на публикацията, която била изтеглена, след като ръководителите на списанието били предупредени. В нея се казва, че учени сравнили ефекта от химиотерапия с този от капсули прополис. Всъщност в заключенията в псевдонаучната статия се споменава и съвсем различна тема – за ефекта от масажите при тромбоемболия.

Германската министърка на образованието и научните изследвания Аня Карличек се изказа в полза на разследване, което да установи защо фалшиви резултати от изследване са могли да бъдат публикувани.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Онкология
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост