NSVOK top banner

Вход

СЗО: Бездимните цигари са вредни колкото конвенционалните

dezdimni zigariСветовната здравна организация е съобщила в писмо до българското Министерство на здравеопазването, че бездимните тютюневи изделия са също толкова вредни колкото конвенционалните цигари. Новите изделия, които се лансират на българския пазар, не могат да премахнат вредните въздействия на тютюна, който е по начало токсичен и съдържа канцерогенни съединения дори и в естествената си форма, още преди да бъде изгорен или нагрят, пише в писмото, цитирона от 24 часа. От СЗО са категорични, че новите продукти като нагреваемите тютюневи изделия следва да бъдат третирани подобно на останалите, както предвижда Рамковата конвенция за контрол на тютюневите изделия, по която България е страна.

Становището на авторитетната организация, в която членуват 191 държави, е в разрез с най-силния аргумент на американския тютюнев гигант Philip Morris, който настоява неговия продукт IQOS да бъде третиран като по-малко вреден в сравнение със стандартните тютюневи изделия и да бъде облаган с по-ниска акцизна ставка. В момента нагреваемите цигари се облагат като насипен тютюн, въпреки че се продават окомплектовани и с филтър и ставката е четири пъти по-ниска от тази на стандартните цигари.
Становището на СЗО е официално изпратено до здравното министерство още в началото на юли, но досега за него нямаше информация. С него са запознати част от народните представители.
Днес се очаква депутатите да разглеждат промени в Закона за акциза и данъчните складове, предвиждащи увеличение на ставката за бездимните тютюневи изделия.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като СЗО
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост