NSVOK top banner

Вход

Д-р Симеонова: Донорството у нас e благодарение на болниците в страната, а не на тези в София

simeonovaБроят на българите, които се нуждаят от транплантация на орган е около 1100 - 1150 души, като най-много са тези, които имат нужда от нов бъбрек - близо 950 човека. Това съобщи днес във Варна началникът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова, която участва в церемония по награждаване на медици от Спешна помощ, организирана от пациентски организации "Заедно с теб".

„Законодателството у нас е много добре уредено, а най-хубавото е, че българите са добри хора и са склонни към донорство“, каза Симеонова и посочи, че основната задача пред агенцията е да се изгради организацията за реакция при възникване на ситуации на болнично ниво.
Според нея в няколко болници този проблем вече е разрешен. Като добри примери тя посочи лечебните заведение във Варна, Плевен, Велико Търново, Сливен, Ямбол.
„Донорството се случва благодарение на болниците в страната, а не на тези в София“, допълни Симеонова.
Директорът на ИАТ каза още, че от началото на тази година у нас са възникнали около 15 донорски ситуации, от които 8 са реализирани. Проблемът при неизпълнените е най-често откриване на заболяване у донора, което не позволява трансплантиране на орган.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти Трансплантация
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост