NSVOK top banner

Вход

Протест срещу псевдореформата организират майките на деца с увреждания (видео)

protest invalidiМайки на деца с увреждания излизат на ефективен и „брутален“, по думите им, протест на 30 юли. Мярката е в знак на несъгласие срещу поправките в Закона за личната помощ, съобщават от Nova TV. Днес омбудсманът Мая Манолова упрекна социалното министерство в това, че прави псевдореформа.

„В текстовете на промените не е ясно как ще бъде оказвана тази индивидуална подкрепа. Няма ясно изразени правила и критерии как ще се класират хората. Не е ясен и съставът на комисията, която ще извършва оценките. Още по-притеснителното е, че подкрепата, която се свежда в четири направления – помощ за адаптиране на жилище, за медицински изделия, финансова помощ и социални услуги, и в момента фигурира в настоящия закон. Нищо не се променя по отношение на помощните средства. Хората с увреждания настояват да получават помощни средства, а не определена сума”, коментира омбудсманът.
Законопроектът за личната помощ беше внесен в парламента в края на миналия месец. Той предвижда 77000 души да получат лична помощ. Екипите на Манолова са изчислили, че за целта ще са необходими допълнително 105 млн. лева през 2019 г. Очакванията са законът да бъде приет до 31 юли.
Междувременно недоволството на майките на деца с увреждания се разраства. Десетки родители се събраха в поенделник пред сградата на Общината в Пловдив с искане за достоен живот на децата си. Протестиращите настояват държавата да приложи справедлив, диференциран подход към нуждите на самите деца и потребностите на техните семейства.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!