NSVOK top banner

Вход

БГФА: Генеричната индустрия има значима социална роля

izbor lekБългарската генерична фармацевтична асоциация изрази тревога по повод публикуван на 9 юли 2018 г. коментар в централен всекидневник със заглавие „Моралната дилема - оригинално или генерично лекарство, се превърна в реален проблем“. Според тях публикуването в медиите на подобни материали, които противоречат на научната истина, противопоставят генеричната и оригинална фармацевтична индустрия и уронват доказаната ефективност и социалната значимост на генеричните медикаменти. Позицията на организацията е, че подобни коментари изказват журналистически становища относно качеството на генеричните медикаменти и пряко, в разрез с всякакви етични и професионални норми, приканват пациенти към избор на оригинални медикаменти.

„Българската генерична фармацевтична асоциация окачествява това като недобросъвестно, преднамерено и вредно за пациентите и цялото общество.
Производството и търговията с лекарствени продукти не са „бъркане на хапчета с различни етикети“. Фармацевтичната индустрия не е само бизнес измерим в много или малко пари. Тя е изпълнение на строги практики, международни и локални закони и главно грижа за задоволяване на здравните потребности на населението и отговорност към човешкия живот.
Считаме за недопустимо да се използват медиите за публикуване на квалификации с дълбок подтекст, който вместо право на избор на пациента, създава отношение. Не само към лекарствата и техните производители или търговци, но и към хората въобще. Коментарът разделя хората на богати и бедни, които могат да си позволяват определено качество медикаменти.
Считаме подобни медийни публикации за преднамерени в един удобен за всяване на страх у пациентите момент на течаща процедура по уточняване на казус с определена активна субстанция в цяла Европа“, пишат в официална позиция от БГФА.
„В съвременното общество в световен мащаб няма дилема при лечението на заболяванията между оригинални и генерични медикаменти. Всеки един медикамент намира своето точно приложение и всеки един пациент с помощта на лекуващия си лекар намира своето лекарство. За да имат средства обществените фондове за осигуряване на лечение със скъпи иновативни медикаменти, трябва да е осигурена възможността за лечение на масовите социалнозначими заболявания с достъпни и качествени генерични лекарства. Това е значимата социална роля на генеричната индустрия. Ето защо внушения относно качествата на двете индустрии, публикувани в медиите и коментирани широко, окачествяваме като изключително непрофесионални и подозрително тенденциозни. Вярваме, че с помощта на медиите ще успокоим българските пациенти относно сигурността и качеството на медикаментите и заедно ще бъдем ангажирани към истината и точността на всяка информация“, казват в заключение от организацията.
От Българската генерична фармацевтична асоциация са убедени, че никой няма право да спекулира със здравето и живота на хората.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекарства