NSVOK top banner

Вход

Асена Стоименова пред НС: Изтеглянето на 62 медикамента е превантивна мярка

NS 200Мярката с изтеглянето от аптеките на 62 медикамента за сърдечно-съдови заболявания е превантивна. Това обяви при изслушването си в Народното събрание директорът на Агенцията по лекарствата проф. Асена Стоименова и допълни, че решението е било взето в сряда след съобщение за съмнение, че активната съставка валсартан в лекарствените продукти е потенциално канцерогенна.

"На 4 юли, веднага след получаване на официалния сигнал от Европейската агенция по лекарствата, Изпълнителната агенция по лекарствата издава заповеди на притежателите на разрешение за употреба на засегнатите лекарствени продукти, но няма категорични данни, че примесът е в лекарствените продукти от 2012-а. Това е превантивна мярка", обясни тя.
Стоименова беше изслушана в Народното събрание по желание на опозицията от БСП, чиито представители изтъкнаха, че над 160 000 души се лекуват с изтеглените лекарства, информират от БНР.
„Опасността от изтеглените лекарства е била само потенциална и пациентите могат да са спокойни“, изтъкна председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.
"Досега канцерогенност е доказана единствено върху опитите с животни, така че българските граждани могат да бъдат спокойни. Има достатъчно налични медикаменти. Те просто трябва да се доверят на своите лекуващи лекари, за да направят адекватна смяна на медикаментозната терапия. В никакъв случай да не я преустановяват", коментира д-р Дариткова.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!