NSVOK top banner

Вход

Проверяват за злоупотреби НПО, получило стотици хиляди за хора с увреждания

StoimenovaОще съмнения изплуваха около НПО-то, свързано с Адриана Стоименова, която обвини майките на деца с увреждания, че „1 млн. лв. са отишли за финансиране на протестите им”. От Фрог нюз уточняват, че въпросната организация се субсидира ежегодно от държавата в размер на стотици хиляди лева. Отделно от това ползва европари по проекти, съфинансирани също от държавата.

От медията са се запознали с част от официалната документация на въпросното НПО, наречено Сдружение „Център за психологически изследвания“, след което изнесоха част от съмнителните факти. Един от тях е, че има куп въпросителни около финансовите отчети и дейностите, свързани с подпомагане на хора с увреждания. От отчета се разбира, че НПО-то е съдействало на отбор по крикет на маса и бейзбол. От Сдружение „Юнайтед крикет клуб – София”, както и от Българската федерация по бейзбол категорично отрекоха пред Фрог нюз да са имали взимане-даване с „Център за психологически изследвания“. От Федерацията по бейзбол уточняват, че до този момент дори не са развивали дейности за хора с увреждания, а със становището на „Юнайтед крикет клуб – София” вече ви запознахме.
В последният доклад на НПО-то, който е от 2015 г. пише, че организацията е давала становища по Закона за защита на животните. Явор Гечев, който е представител на най-голямата организация за защита на животните у нас „Четири лапи“, е категоричен в няколко неща: първо - никога не е чувал за НПО-то "Център за психологически изследвания". Второ - не познава неговите представители и не ги е виждал на дискусии, свързани с промени в закона. Трето - през 2015 г. не е имало никакви промени в законодателството в тази сфера. И четвърто - законът е свързан с хората с увреждания само в частта за кучетата-водачи, които от край време са освободени от данък. Тази клауза не е променяна в годините и по нея не е имало никакви спорове.
Проверка установява, че всички пари в НПО-то са отивали за заплати и хонорари. Няма и лев, даден за консумативи, канцеларски матирали, самолетни билети и т. н, въпреки отчетени командировки в чужбина. Как става този номер и как работят офисите на сдружението, остава загадка.
От Фрог са потърсили представител на Министерството на правосъдието, където НПО-то, свързано със Стоименова, е отчитало дейността си. От там са останали изумени от факта, че Центърът наброява над 240 000 членове.
„Разбирам ви, това наистина буди подозрение, защото на базата на това се определя и държавната субсидия. Дайте ни всички тези неща и ние ще извършим обстойна проверка“, казват от пресцентъра.
Медията информира и говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.
„Всичко звучи много странно. Веднага ни сигнализирайте официално“, съветва обвинителката.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти Протести ТЕЛК
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост