NSVOK top banner

Вход

Таушанов без коментар на писмото си за Мария Чернева

TaushanovРепортерът от БНТ Мария Чернева е предложена за отстраняване от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца заради постъпило писмо до генералния директор на обществената телевизията от адв. Пламен Таушанов, който отказва да обясни в какво точно обвинява журналистката. Пламен Таушанов оглавява Българската асоциация за закрила на пациентите, една от двете национално представителни пациентски организации.

Той е и новият представител в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, считано от 18 юни. Таушанов е известен с това, че отказва да публикува източниците си на финансиране, като преди 2 години даде официален отказ тази информация да бъде предоставена на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация. Същевременно на сайта на организацията му последния отчет за постъпили дарения от фирми и организации е за 2010 г., т.е. не е ясно какви финансови интереси биха могли да стоят зад действията му. Запознати коментираха, че още през миналата седмица Таушанов се е "похвалил", че е издействал отстраняването на Чернева от фонда.
“Не съм написал открито писмо, за да го обсъждам с медии. То касае конкретна информация, за конкретни хора по повод нейната дейност. Аз съобщавам на ръководството на телевизията какво прави техният представител“, каза Таушанов пред Mediapool.
Попитан какво прави представителят на БНТ в Обществения съвет, той е отговорил: “Аз не съм го адресирал до вас, така че няма да го обсъждам с вас“.
През годините в работата си като член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца Мария Чернева винаги се е ползвала с уважението както на представители на граждански и дарителски организации, така и на водещи медицински специалисти.
Красимира Величкова от Българския дарителски форум, която е бивш член на Обществения съвет на фонда и напусна в знак на несъгласие с политиката на бившия директор Владимир Пилософ коментира пред Mediapool, че с отстраняването на Чернева освен граждански организации във фонда вече няма и журналисти.
“В крайна сметка фондът се превръща в една обичайна структура към Министерството на здравеопазването, която не е ефективна и не работи добре. Освен това се обезглавяват човек по човек онези хора в Обществения съвет, които могат реално да информират обществото какво се случва там и какви са проблемите“, каза тя

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Фонд за лечение на деца
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост