NSVOK top banner

Вход

"Интелигентен стент" установява стесняване на артериите

stentOKОт всеки трима души, които са имали имплантиран стент, за да се затворят запушени артерии и да предотвратява сърдечен удар, поне един от тях ще преживее рестеноза - възобновено стесняване на артерията поради натрупване на плака или белези, което може да доведе до допълнителни усложнения.

Сега екип, ръководен от проф. Кеничи Тахахата от Университета на Британска Колунбия (УБК) за електротехника и компютърно инженерство, разработи тип "умен стент", който следи дори фините промени в кръвообращението през артерията, откривайки стесняването в най-ранните етапи и прави ранно диагностициране и лечение възможни.

"Променихме стента, за да функционира като миниатюрна антена и добавихме специален микро-сензор, който разработихме, за да проследяваме непрекъснато кръвния поток. Данните могат да се изпращат безжично към външен четец, като предоставят постоянно актуализирана информация за състоянието на артерията", каза Тахахата.

Устройството използва медицинска неръждаема стомана и изглежда подобно на повечето търговски стентове. Изследователите казват, че това е първият смарт стент, готов за ангиопластика - той може да бъде имплантиран, като се използват настоящите медицински процедури без модификации. Изследователският сътрудник д-р Йорк Хсианг, професор по хирургия на УБК и съдов хирург във Ванкувърската болница, отбелязва, че мониторингът на рестенозата е от решаващо значение за управлението на сърдечните заболявания.

"Рентгеновите лъчи, като CT или диагностичните ангиограми, които са стандартните инструменти за диагностика, могат да бъдат непрактични или неудобни за пациента", каза Хсианг. "Поставянето на интелигентен стент вместо стандартния може да позволи на лекарите да наблюдават по-лесно здравето на пациента си и да направят своевременно лечение, ако е необходимо."

Прототипът на устройството бе успешно тестван в лабораторията и в модел на свине. Тахахата, който притежава патенти за технологията, казва, че неговият екип планира да установи индустриални партньорства, за да усъвършенства устройството, да го сложи в клинични проучвания и в крайна сметка да го комерсиализира.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост