NSVOK top banner

Вход

В Деня на детето протестират майки на деца с увреждания (видео)

protest 1.06Палатков лагер пред парламента издигнаха родителите на деца с увреждания. Инициативата, наречена „Системата ги убива”, е срещу действащата социална политика. Лагерът е разположен точно пред служебния вход на Народното събрание. Така всички депутати, които идват или си тръгват от работа, могат да видят децата с увреждания и техните родители, съобщават от bTV. Росица Букова от Движение на българските майки заяви, че основното искане е нов закон за децата и лицата с увреждания в България.

„С неговите разпоредби той ще укаже правилния начин, по който тези хора да бъдат оценени – не на базата на ТЕЛК решението колко не могат, а на базата на оставащите им потребности – колко те могат да бъдат полезни на себе си и на обществото”, заяви тя.
Протестиращите искат също спазване на Конвенцията за правата на хората с увреждания, отбелязаха и липсата на електронен регистър.
„Не се правят индивидуални оценки на децата и лицата с увреждания, а интегрираното образование е под всякаква критика”, подчерта Букова.
protest palatkaПротестът е безсрочен и ще продължи, докато бъдат приети исканията на хората.
При протестиращите дойде лидерът на БСП Корнелия Нинова, която каза също, че има нужда от промяна в системата. Нинова ще дари 600 лв. от своята заплата на възрастна жена, която отглежда сама двете си внучета, които са сирачета.
Вицепремиерът Томислав Дончев отговори на въпрос в парламента, че наистина държавата е длъжник на децата с увреждания, особено на тези, които навършват 18 години, защото помощите за тях спират, а реално потребностите им не намаляват и не изчезват. Затова според него вече са започнали разговори в социалното министерство и се мисли за промяна в модела.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти Протести ВИДЕО