NSVOK top banner

Вход

Протестират майките на деца с увреждания (видео)

protestЗа шести пореден път майки на деца с увреждания се опитват до обяснят своето отчаяние. За съжаление майките се самоорганизират във Фейсбук, защото както казват те - нито една от десетките национално представителни организации на и за хора с увреждания не успява да припознае техните проблеми като свои и да ги извоюва, съобщават от БНТ. Десетки родители на деца с увреждания са пред президентството с черни тениски "Системата ни убива" и с черни балони. Хората носят надписи "Не увреждането убива децата ни, а държавата" и "Бойко, и преди, и след 18 сме важни колкото магистралите", а скелет в човешки ръст е седнал в инвалидна количка до надгробната плоча на Конвенцията за защита на хората с увреждания.

Протестиращите са от цялата страна, а за този шести протест са пристигнали и родители на деца с увреждания, които преди години са емигрирали по тази причина в чужбина. Те настояват за Закон за личната помощ, чрез който да се регламентира такава лична помощ за всяко дете и за всеки човек над 18 години с увреждания на базата на индивидуалните му потребности - рехабилитация, социална интеграция, образование и лечение. Категорично отхвърлят предлаганата реформа в ТЕЛК, защото според тях тя обрича хората с увреждания на мизерно съществуване.

До този момент протестът се организираше от една от майките Красимира Обретенова, която за първи път не е тук - тя емигрира в Холандия. Нейната история за първи път трогна и премиера Бойко Борисов.

„Искам да видите какъв е случаят с тази жена с това дете, която сутринта гледах по телевизията. Кой е тоя ненормален администратор, който може да кара тия хора да ходят непрекъснато напред-назад, просто това, ако е истина, не само трябва да се уволни, трябва просто всичко там да го изчистите. Лично министърът да се занимае, кой е тоя администратор, така ли е, както е, ако е така - не знам какво трябва да направят. Малко човечност няма ли бе, какви са тия хора, държавни пари заплати взимат“, заяви министър-председателят Борисов.
Вижте повече подробности от протеста във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!