NSVOK top banner

Вход

Прокуратурата разследва „Пирогов” и 6 болници в страната (обновена)

prokuraturaОт държавното обвинение информираха, че започва разследване за безстопанственост в спешния център „Пирогов” и още шест болници в страната. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че другите лечебни заведения са МБАЛ в Попово, МБАЛ в Бургас, МБАЛ в Благоевград, МБАЛ в Русе, „Д-р Черкезов” във Велико Търново и МБАЛ „Атанас Дафовски” в Кърджали.

„Разпоредено е разследванията да се водят от Софийската градска прокуратура, за да няма съмнения в безпристрастността, защото на място може да има обвързаности”, обясни Арнаудова.
Всички тези болници са на ръба на фалита, за тях има сигнали от здравния министър Кирил Ананиев.
„Пирогов” е в критично състояние и СГП приоритетно ще работи по този случай“, казаха от прокуратурата.

Говорителят на главния прокурор припомни, че вече се разследват и болниците във Враца и в Ловеч. Става дума за т. нар. модел „болница в болница“, съобщават от БНР. За масовото явление съжителство на държавна или общинска болница с частно лечебно заведение се заговори след като болницата във Враца изпадна във финансов колапс, а работещи и пациенти излязоха на протест. Моделът "болница в болница" се оказа мултиплициран в цялата страна.

"И той има съдебна предистория в делото във Военния съд срещу вече покойният шеф на ВМА Стоян Тонев. В една болница съществува мега болница, която е частна и чрез нея се източва, на практика, държавната болница“, каза Арнаудова.
Периодът на разследванията - засега за безстопанственост за милиони, е от 2010 г. до днес. Именно оттогава датира забраната за дублиране на едни и същи дейности между частна и държавна или общинска болница, или отдаването под наем на апаратура или помещения, собственост на държавното или общинското заведение. Това обаче не се спазвало, а реакция на местните правоохранителни и правораздавателни структури не е имало. Което според Румяна Арнаудова, макар да не означава "чадър", говори за местни зависимости. Те ще бъдат прескочени като разследванията се поемат от прокурори от СГП.
„Това, уверявам ви, са уважавани хора, със сигурност, защото са лекари, вероятно с дългогодишна практика, от които са доволни най-малкото голяма част и населението, а вероятно и прокурори, служители на МВР“, посочи тя.

Протест на работещите във врачанската болница в края на миналата година събра главния прокурор, вътрешния министър и здравния министър, които обявиха, че започват проверка на стотици договори на територията на цялата страна. Част от тази проверка е и разследването, заради което вчера беше задържан шефът на здравната каса в Ловеч. Днес ще се разбере какви точно ще бъдат неговите обвинения, но вече е ясно, че става дума за схема за източване на близо милион от болницата.
„Обвинение ще получи всеки, който източва общинска или държавна болница, независимо от ранга му, независимо от това дали е министър или заместник-министър", заяви Румяна Арнаудова.
Следващата седмица ще има и повече конкретика по тези обвинения.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост