NSVOK top banner

Вход

Може да посрещнем Европредседателството с гладни стачки (видео)

протестПарламентът разглежда ветото на президента върху текстовете в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, с които се въвежда мораториум за нови лекарства, което бюджетната комисия вече отхвърли. В същото време пред Народното събрание пациенти протестират срещу мораториума, информират от bTV. В него участват пациенти, граждани, които не са съгласни със забраната, както и лекари.
„Ако ветото бъде преодоляно, ще има сезиране на Конституционния съд и ще има гладни стачки по време на европредседателството. Ако смятат, че начинът да посрещнем европредседателството с гладуващи хора по градинките, ние ще им ги осигурим. Надявам се все още в тази сграда да тече някаква мисъл”, каза Аделина Банакиева, която участва в протеста.

Президентът обоснова решението си за вето с това, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и правото на гражданите да получават достъпна медицинска помощ.
Предложението за мораториум над нови лекарства за годината дойде от Надзорния съвет на Касата, като начин тя да облекчи големите си годишни разходи за медикаменти, достигащи 1 млрд. лв.
Вижте подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти НЗОК ВИДЕО
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост