NSVOK top banner

Вход

Осъдиха бивш директор на болница за неизгодни сделки

КацарскиД-р Пенко Кацарски, бивш директор на многопрофилната болница в Пазарджик, е осъден от Окръжния съд в града на 2 години условно с тригодишен изпитателен срок. Той беше признат за виновен, че като длъжностно лице е причинил финансова вреда на здравното заведение за стотици хиляди левове в следствие на неизгодни сделки, съобщиха от БНР. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в Пловдив.

Д-р Кацарски е подписал договор за саниране и въвеждане на мерки за енергийна ефективност от април 2012 г. до юни 2013 г. Тогава той предпочел фирма, предложила малко над 1 милион лева, отказвайки офертата на фонда "Енергийна ефективност" за 716 000 лева. С това д-р Кацарски е ощетил болницата с над 300 000 лева, като по време на сделката е знаел, че тя е неизгодна. Освен това директорът извършвал финансови операции със средства, без да има право, с което здравното заведение е ощетено с още 590 000 лева. Става дума за т.нар „Еско“-договор с гарантиран резултат. Плащанията по него се извършват единствено от намалените разходи за енергия и не може да бъдат обслужвани с допълнителни клаузи или финансови средства. Установено е, че за посочения период Кацарски е можел да се разпорежда с постигната икономия от 278 693 лева, а той се е разпоредил с 868 688 лева.
Според неговата защита той е лекар и неговата основна задача като ръководител са били медицинските дейности. Нямал познанията, нито времето да следи дали електромерите работят както трябва. Ефективността се намалявала и от нуждата стаите да бъдат проветрявани често, а при отварянето на прозорци се губела енергия.
Бившият болничен директор е поискал да бъде оневинен, като подчертал, че всичко, което е правил, е било в интерес на болните и за добрите условия за работа на персонала. Той е посочил, че при прекратяване на договора си за управление е оставил дружеството с резерви по текущи сметки, като само на срочен влог сумата е била 4 290 900 лв.
При определянето на присъдата магистратите са взели предвид чистото съдебно минало на доктора и добрата му характеристика, затова той не е получил поисканата от прокуратурата по-голяма присъда - 3 години условно при 5-годишен изпитателен период.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекар Болници Съд
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост