NSVOK top banner

Вход

Лечението у нас - на база ефективни разходи (видео)

интервюТази седмица предстои гласуване на мораториума върху новите лекарства, а в законопроекта е предвидено да се плаща само за генерични медикаменти. Според експерти някои пациенти ще бъдат буквално изправени пред геноцид, защото генериката в част от случаите не върши работа, коментира пред bTV председателят на Българската генерична фармацевтична асоциация Николай Хаджидончев. Такива болести са например левкимия и белодробна фиброза, както и при трансплантации.

„Генеричният медикамент се произвежда по същия начин, както и оригиналния, подлежи на същата регулация”, обясни председателя на Български пациентски форум Иван Димитров.

Когато компания създаде нов продукт, в него се инвестират много пари и той е защитен от копиране с патент. След изтичане на патента производителят вече си е върнал разходите от продажбите и той е свободен да се мултиплицира на пазара. Другите компании започват да го произвеждат с леко променено име, обясниха още експертите.

„В ежедневието си всички пием генерични медикаменти. Нямаме против тях. В определено заболяване, например при трансплантациите, обаче от 10 години не се ползва генерика, заради реакцията на отхвърлянето”, уточни Хаджидончев.

„Сега държавата ще казва на лекарите как да ни лекуват и тя ще плаща най-евтиния медикамент и ако искаш старата терапия ще доплащаш“, допълни Димитров.

Здравеопазването ще стане не на база ефективно лечение, а на ефективни разходи. Повече подробности вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!