NSVOK top banner

Вход

България е най-активна в идеята за онкоцентър с технология от ЦЕРН (видео)

доц. ЛитовРъководителят на българския екип от учени в ЦЕРН доц. Леандър Литов коментира пред БНТ проектът за изграждане на център за лечение на онкоболни с технология от ЦЕРН. Според него той може да стане научен център за Балканите. Институтът ще има три функции - да бъде научен, лечебен и образователен център. Средства за изграждането му ще се потърсят от Европейския съюз.
Доц. Литов заяви, че все още не е решено от какъв тип да бъде центърът, който евентуално България ще приюти - център за адронна терапия за лечение на тумори или за синхотронно излъчване, но и в двата случая ще се изгради адронен колайдер. Към центъра проявяват интерес държавите от Западните Балкани, Албания и Гърция.

„Работим върху идеята за разработване на проект за център за адронна терапия. С ускорени протони и лески йони се облъчват тумори и това е допълващо лечение на останалите видове лечение на онкозаболявания“, обясни ръководителят на българските учени в ЦЕРН.
Според него този метод на лечение на онкоболни е далеч по-щадящ от останалите, а и ще включи онези около 30% от случаите на рак, в които туморът не се поддава на конвенционално лечение.
„Този метод е и много по-щадящ и има по-ниска вероятност след облъчването да има проблеми. Такива центрове има 11 в света и четири са в Европа, но от Виена до Москва и на юг няма нито един“, заяви доц. Литов.
Според българския учен цената на лечение в този център би била съвсем конкурентна и поносима за Здравната каса. По думите му, макар и да има няколко подобни центъра за лечение в Западна Европа, цената там е между 50 и 60 000 евро, а в евентуалния център в България цената на лечението на човек ще е около 25 000 евро. Той подчерта, че уникалното в проекта за центъра е това, че освен за лечение, той ще бъде предвиден да се използва и за научни разработки.
„Идеята ни е да изградим институт, в който съществената част ще се използва за разработване на нови методи и технологии и да лекуваме около 700 човека на година. Затова този институт ще стане световен център и ще има хиляди учени, които ще дойдат на изследвания тук“, допълни ученият.
Доц. Литов напомни, че България е най-активна в идеята за изграждане на центъра на нейна територия, заради което са съставени работни групи към президентството и правителството, които обхващат и различни министерства.
Повече подробности вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти Онкология ВИДЕО