NSVOK top banner

Вход

Иван Димитров: Безумно е българските пациенти да си купуват лекарствата от чужбина заради паралелния износ (видео)

ДимитровПаралелният износ на лекарства ощетява Здравната каса и пациентите с тежки заболявания от години. Ограничаването му ще бъде една от важните задачи пред новия здравен министър. Председателят на Федерация “Български пациентски форум” Иван Димитров коментира пред Телевизия Европа проблемите с реекспорта на лекарства.
„Кирил Ананиев, или както го наричаме в нашата общност „Човекът-мораториум“, като зам.-министър на финансите и председател на Надзорния съвет на Здравната каса за първи път предложи да се въведе мораториум върху нови лекарства и нови дейности през 2018 г. Това не се е случвало в новата българска история“, заяви Иван Димитров.

Той обясни, че това се прави с цел икономии за НЗОК, които няма как да се осъществят, защото тежкоболните пациенти ще се лекуват в чужбина, а Здравната каса ще трябва да заплати лечението там, което ще бъде по-скъпо. При отказ, ще се започват съдебни дела, а и НЗОК дължи вече пари на чужди европейски фондове за лечение на български граждани.
„Наблюдаваме, че през последните години касата се превърна в отдел на Министерството на финансите и на Министерството на здравеопазването. За една обществена институция като касата това не трябва да се случва“, заяви Иван Димитров.
„Най-големият проблем е, че в дейността на касата не е заложено да съществува такова нещо като касата или Надзорния свет да е лекуващ орган, това е контролен орган. Всъщност с този мораториум касата се превръща в лекуващ орган и казва – оттук нататък ние ще лекуваме това и това заболяване, другото няма да бъде лекувано“, допълни той.
Според него първото нещо, което трябва да направи новият здравен министър, е да освободи здравната каса от натиска на МЗ. Министърът на здравеопазването е лице, което трябва да прави глобално здравната политика и да направи всичко за една дългосрочна програма за превенция и лечение на всички заболявания в България, а не да се стига до терминален стадий, където се дават в пъти повече пари.
Председателят на Федерация “Български пациентски форум” заяви, че е един от потърпевшите от паралелния износ на лекарства, защото от един месец не може да си намери необходимите медикаменти и обикаля Европа, за да ги купи.
„Паралелният износ съществува във всички държави, но там е записано много ясно, че можеш да изнесеш лекарства само ако си задоволил собствения си пазар и си обезпечил собствените си пациенти. В България е точно обратното – всичко се изнася, българският пациент няма лекарства и започва в стремежа си да оцелее да купува лекарства от чужбина, което е безумно“, заяви Иван Димитров и заключи, че ако политиците имат воля да се промени нещо в полза на българския гражданин, те могат да го направят.
Целия разговор вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти Лекарства ВИДЕО
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост