NSVOK top banner

Вход

Първи випуск военни лекари започна 6-годишно обучение (видео)


военен лекарЗа първи път в България има учебна специалност "Военен лекар", а обучението се провежда едновременно във Висшето военноморско училище, Медицинския университет във Варна и Военномедицинска академия в София, информират от bTV. Учебната година за 19 младежи от първия випуск започна преди дни. 15 девойки и 4 млади мъже са първите, записали се в специалност „Военен лекар”. Освен че ще положат Хипократова клетва, те вече се заклеха и пред Отечеството. След 6-годишно образование, студентите ще бъдат магистър по медицина и бакалавър по Организация и управление на военни формирования.

Военният лекар съчетава призванието да спасяваш човешки живот с обичта към родината, казват първокурсниците.
„Качествата, които ни учат тук да имаме, ще ни помогнат в по-екстремни условия, както да помагаме от медицинска гледна точка, така и на Отечеството”, смята Лора Хаджиянева.
„Те ще бъдат изградени и като офицери, и като медицински специалисти, като лекари, което е абсолютно необходимо за България, за нас”, каза Димана Славова от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”.
Образованието включва тренировки за оцеляване в тежки условия и медицинските знания и практика. Хуманизмът на лекарската професия и честта на пагона ще формират бъдещите специалисти, уверени са преподавателите им.
Студентите имат гарантирана реализация – с договор за работа като военен лекар 10 години след като завършат.
Вижте подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост