NSVOK top banner

Вход

Съдебни дела срещу болници за неуспешно лечение се точат с години

съдЗа неуспешни операции пациенти и близки на починали след лечение водят дела за стотици хиляди обезщетения срещу различни болници, пишат от вестник Сега след проверка в електронното деловодство на Софийския градски съд. "Шейново", "Пирогов" и "Александровска" са заедно ответници по делото за смъртта на млада жена, починала от сепсис след секцио. Искът срещу болниците е за 350 000 лв. главница и още над 100 000 лв. лихви. Случаят е от 2011 г., а през юни тази година е било първото заседание по казуса и делото е отложено за декември.

По този случай се води и наказателно дело срещу 6 лекари. След близо шест години разследване прокуратурата го е внесла в съда едва през юни тази година, но е върнато за отстраняване на процесуални нарушения. От обвинението отказват да коментират кое е наложило разследването да продължи толкова дълго.
Родителите на починал пациент след неуспешна бъбречна трансплантация водят дело срещу болница "Лозенец" за обезщетение от 150 000 лв., а гражданското дело се точи от 2011 г. От деловодната система на съда се вижда, че голямото забавяне е заради експертизи, без които процесът няма как да бъде решен.
"Съдът, като взе предвид, че всички лекари са със значими служебни ангажименти, което от своя страна препятства движението на делото, намери, че искането за освобождаване на вещото лице не следва да се уважава", се разпореждат магистратите през януари, а следващото заседание е насрочено за октомври.
За октомври е насрочен и процес срещу болница "Доверие" за 100 000 лв. неимуществени и 5038 лв. имуществени вреди. Това дело се точи от 2009 г. и е заведено от пациентка заради неуспешна операция за отслабване, която е довела до здравословни проблеми. Делото е отлагано много пъти, няколко съдии са си правили отводи и се е налагало да бъде преразпределяно.

Маркирана като Лекар Болници Пациенти Съд
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост