NSVOK top banner

Вход

Все по-често НЗОК губи съдебни дела за отказано лечение в чужбина (видео)

новиниПореден пациент осъди Здравната каса, защото са му отказали скъпоструващо лечение в чужбина. Става дума за болен от Паркинсон, чието състояние се е влошило сериозно, заради липсата на средства, информират от Nova TV. Оказва се, че годишно държавата продължава да губи стотици хиляди левове от подобни обезщетения. Най-често държавата плаща обезщетения на пациенти, които не са получили своевременно скъпоструващо лечение. Такъв е и случаят на пациентите с Паркинсон. Касата отказва терапия в чужбина с аргумента, че същата може да се приложи у нас. А в България лечението е безплатно, но пациентът сам трябва да си купи медицинското изделие, което често струва хиляди левове. И така болните събират пари с месеци и години.

Преди 4 години лекари от болница „Свети Иван Рилски” правят първата по рода си операция у нас за поставяне на мозъчен пейсмейкър. И така десетки пациенти получават шанс за живот. Например Румен Русев след слагането на пейсмейкъра няма спомен от заболяването. Както и останалите оперирани у нас, Румен сам плаща 40 000 лева за пейсмейкъра. Преди няколко месеца батерията в устройството на Румен свършва, защото пейсмейкърът е от по-евтин тип. Без пейсмейкър състоянието му отново се влошава сериозно.
След като касата е отказала да плати импланта, сега няма да поеме и подмяната му. Семейството все още не е мислило да съди касата, но други пациенти като Румен вече получават обезщетения, заради същия отказ на държавата.
„Това съдебно решение е много важно – съдът казва чрез него, че едно лечение дори да се предоставя в България – ако е много скъпо, както е дълбоката мозъчна стимулация – държавата е длъжна да издаде формуляр за лечение в чужбина”, обясни д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.
В чужбина процедурата струва поне няколко пъти повече. Но от известно време касата отказва и този вариант. А от Здравната каса обясняват, че тепърва ще обмислят отново дали могат да плащат мозъчните пейсмейкъри.
Срещу здравната каса само за последната година и половина са заведени над 30 дела. До момента обаче няма резултат по нито едно от тях, защото процедурата отнемала 3 - 4 години.
Вижте повече подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост